Rallin MM-sarjassa riittää jännitystä

1970-luvun lopulta asti ajettu rallin MM-sarja kuuluu autourheilun kuninkuuslajien joukkoon. Vuosien varrella suomalaiset nimet ovat loistaneet usein palkintopallilla sekä kärkikastissa. Ralli kuuluu suomalaisten suosikkilajeihin tasaisen menestyksen ansiosta.

EvrenKalinbacak / Shutterstock.com

EvrenKalinbacak / Shutterstock.com

Kylmäpäisistä kuljettajista muistetaan Markku Alen, Ari Vatanen, Juha Kankkunen ja Tommi Mäkinen. Nykyisin suomalaisten rallimainetta on puolustamassa kärjessä monta vuotta pysytellyt Jari-Matti Latvala.

Latvalan vaikea kausi

Kauden aikana rallikuljettajat kiertävät tiimeineen ympäri maailmaa suorittamassa erikoiskokeita erilaisissa olosuhteissa. Autot ja kuljettajat ovat kovilla soran ja lumen lentäessä. Rallin kausi 2016 on edennyt jo yli puolivälin. Pistetilastoissa ykkösenä on monta vuotta ralleja hallinnut ranskalainen Sebastien Ogier, toisena kilpailussa on mukana norjalainen Andreas Mikkelsen.

Osittain haastavan kauden ajanut Jari-Matti Latvala on pistetilastoissa tällä hetkellä viidentenä, mutta kuromista Sebastien Ogieriin on kymmeniä pisteitä. Latvalaa ovat vaivanneet kauden aikana mekaaniset ongelmat ja ulosajo. Kauden alku käynnistyi vaikeasti, sillä Latvala pysytteli pitkään nollakerhossa muun kärjen kootessa pisteitä. Rallin MM-kilpailuissa pidetään nyt yli kuukauden tauko, sillä tulvat ovat pilanneet suunnitellun Kiinan ralliosuuden. Kisattavana ovat vielä osuudet Ranskassa, Espanjassa, Walesissa ja Australiassa.

Miten nauttia rallista?

Rallin huumaan pääsee helposti mukaan vedonlyönnin kautta internetissä. Moni nettikasino panostaa nykyisin urheiluveikkaukseen, ja sivustojen kautta pelaajien on helppo löytää viime hetken pistetilastot eri lajeista. Vaikka rallikausi on vielä käynnissä, moni suuntaa katseensa jo tulevaan kauteen.

Ensi kaudelle ralliin on luvassa lisää suomalaista väriä, sillä entinen moninkertainen rallivoittaja Tommi Mäkinen palaa lajin pariin Toyotan tallipäällikkönä. Rallin MM-sarjaan odotetaan suomalaisia kovia nimiä WRC2-sarjan puolelta, joten seuraamista rallikisoissa tulee olemaan suomalaisittain aiempaa enemmin. WRC2-rallin puolella hyviä esityksiä on tehtaillut esimerkiksi Esa-Pekka Lappi. Latvalan rinnalla saatetaan nähdä kovaa vääntöä myös muiden sinivalkolippulaisten puolelta.

Suomalaisia ralli kiinnostaa aina, mutta erityisesti kiinnostuksen kohteena on Neste Rally, joka myös Jyväskylän rallina opittiin tuntemaan kansan keskuudessa. Suomen MM-ralliosuus kerää vuosittain valtavan määrän katsojia, tänä kesänä kävijöitä arvioitiin olleen noin 230 000. Ralli kerää katsojia perheistä ja kaveriporukoista ja sen tunnelmaa on aina kehuttu omalaatuiseksi.